A więc:
Potrzebujesz:
150 g mąki
3 łyżki cukru
125 g masła/ margaryny
1 łyżkę wody (opcjonalnie)
truskawki (opcjonalnie)
cukier puder
1. Masło/ margaryne kroisz na kawałki i łączysz z mąką, cukrem i wodą, zagniatasz, wkładasz do woreczka/ foli itp. i na 30 min do zamrażalnika.
2. Truskawki obierasz z szypułek, myjesz i kroisz na pół.
3. Ciasto rozwałkowujesz i wykładasz nim uprzednio natłuszczoną blaszkę (najlepiej specjalną do tarty, ale zwykła też się nada). Nakłuwasz widelcem. Pieczesz w 150 stopniach C przez 15 min. Układasz truskawki i pieczesz kolejne 20 min. Truskawki mogą puścić sok ale nie przejmuj się bo będziesz bogatsza wtedy o pyszny sos truskawkowy:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz